Manuele therapie is bedoeld voor mensen met klachten in het bewegingsapparaat,
dat wil zeggen de spieren, het zenuwstelsel, de wervelkolom en gewrichten in armen en benen.

Klachten in de wervelkolom of ledematen kunnen o.a. ontstaan door overbelasting of wanneer spieren, het zenuwstelsel en de gewrichten niet goed (samen) werken. Dergelijke stoornissen worden ook wel functiestoornissen genoemd.
Vaak is een korte of langdurige overbelasting van het gewricht, spieren en of zenuwstelsel de oorzaak van de klacht. Bewegen wordt dan moeilijk en pijnlijk.
Ook kunnen spieren verkrampen en kan de pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam.

Met behulp van manuele therapie kan de stoornis van de spieren, het zenuwstelsel en de gewrichten worden verminderd of verholpen.

De manueel therapeut verhelpt de functiestoornis door het toepassen van specifieke passief mobiliserende bewegingen. Door de lichaamsdelen rond het gewricht op een bepaalde manier te bewegen kan de beweeglijkheid van de gewrichten snel worden vergroot. De pijn neemt af en de beweging van de spieren, het zenuwstelsel en de gewrichten kan hierdoor verbeteren. Meestal is zacht trekken aan of duwen tegen de lichaamsdelen voldoende.

Soms vult de manueel therapeut deze behandeling aan met gedoseerde impulstechnieken. De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij hoort men soms een knappend of krakend geluid. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.
De effecten zijn vaak direct merkbaar, je ervaart een toename in de bewegingsvrijheid en vaak een afname van pijn.

Voor meer informatie kunt u bellen naar Rob van de Leur (06-144 18 224) of tel: 0113-655008