Benigne Paroxismale Positieafhankelijke Duizeligheid (BPPD)

 Wat is BPPD

Benigne betekend “goedaardig/ongevaarlijk” en Paroxismale staat voor “in aanvallen optredend”. 

Indien bij u de diagnose BPPD is gesteld dan heeft u dus te maken met een in aanvallen optredende, positieafhankelijk ongevaarlijke duizeligheid. 

BPPD wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van ‘’oorkristallen” in een deel van het binnenoor waar zij zich niet horen te bevinden. Namelijk de semicirculaire kanalen. Normaal worden deze kanalen alleen geprikkeld door beweging van het hoofd. De ‘kristallen’ zijn afkomstig uit het utriculum, maar hebben zich verplaatst door een infectie, een hoofdtrauma of door degeneratie van het binnenoor. Bij een leeftijd onder de 50 jaar is de voornaamste oorzaak van BPPD een trauma aan het hoofd. Bij mensen boven de 50 jaar is dat degeneratie van het evenwichtssysteem in het binnenoor. In 50% van alle gevallen is de oorzaak van de BPPD onduidelijk. 

BPPD is één van de belangrijkste veroorzakers van duizeligheid en één van de best behandelbare vormen. Een fysiotherapeutische behandeling kan ook helpen. Kenmerken van BPPD zijn duizeligheid, aanwezig enkele seconden na het maken van een specifieke beweging van het hoofd, zoals voorover buigen, omrollen in bed of naar boven kijken. De Positieduizeligheid is vervelend, maar een periode met aanvallen van draaiduizeligheid gaat meestal binnen 4 weken vanzelf over.

De duizeligheid duurt meestal niet langer dan een minuut en is vaak aanwezig in lig. Dit laatste onderscheidt BPPD van andere vormen van duizeligheid.

De behandeling van BPPD

Een manier om BPPD te behandelen is de Epley manoeuvre.

De Epley manoeuvre zorgt ervoor dat het gruis zich weer naar de goede plaats in uw evenwichtsorgaan verplaatst. Deze manoeuvre duurt ongeveer 3 minuten. Het kan zijn dat u tijdens of direct na de behandeling misselijk wordt of moet overgeven.
Het is per persoon verschillend hoeveel behandelingen er nodig zijn om de klachten volledig te verhelpen, maar dit aantal ligt meestal tussen de 1 en 5 behandelingen per episode.

Houdt rekening met de reactie op de behandeling. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u het dan niet prettig vindt om aan het verkeer deel te nemen. In dat geval is het verstandig om met een begeleider naar de praktijk te komen. 

Voor meer informatie kunt u bellen naar Rob van de Leur tel: 0113-655008