Etalagebenen is de volksterm voor symptomatisch perifeer arterieel vaatlijden, ofwel claudicatio intermittens. Hierbij voeren de slagaders in uw benen te weinig zuurstof aan voor de spieren die u gebruikt bij het lopen. Dit komt door een vernauwing in de slagader(s). Een vernauwing ontstaat door slagaderverkalking.

De term etalagebenen is voortgekomen uit de gedachte dat patiënten noodgedwongen moeten rusten tijdens het lopen. Zij staan dan bijvoorbeeld voor de etalage van een winkel.

Waar komt de pijn in de benen vandaan?

De beenslagaders vervoeren zuurstofrijk bloed van het hart naar de benen. Naarmate men ouder wordt kan slagaderverkalking vernauwingen of verstoppingen in de slagaders veroorzaken. Uiteindelijk kan er een flinke vernauwing ontstaan; een zogenaamde stenose. Op de plaats van de stenose kan minder bloed stromen. Door de schade aan het bloedvat en de trage stroomsnelheid van het bloed kunnen bij zo’n vernauwing gemakkelijk stolsels vormen. Zo’n stolsel kan een bloedvat uiteindelijk geheel afsluiten, dit heet een occlusie.

Bij het gebruiken van de beenspieren (bijv. lopen, rennen, traplopen) neemt de vraag naar zuurstofrijk bloed toe. Heeft u vernauwingen in de slagaders? Dan komt er te weinig bloed met zuurstof bij de spieren. Er ontstaat een zuurstoftekort in de spieren. Het zuurstoftekort veroorzaakt de pijn in uw been. Met rust verdwijnt de pijn weer.

Sinds 1 januari 2017 worden 37 behandelingen gedurende een periode van 1 jaar vanuit de basisverzekering vergoed door de zorgverzekeraar. Hier is een verwijzing van de huisarts of specialist voor nodig. Er is dus geen aanvullende verzekering nodig om een traject van 37 behandelingen vergoed te krijgen.

De behandeling bestaat uit gesuperviseerde looptherapie, dit wil zeggen dat er onder begeleiding van een fysiotherapeut wordt getraind. Een belangrijke toevoeging is dat de therapeut tijdens de behandelingen ook aandacht kan besteden aan leefstijlveranderingen. U kunt hierbij denken aan het stoppen met roken, gezond eten en een actieve levensstijl.

Voor het behandelen van claudicatio intermittens, ook wel etalagebenen genoemd is het verplicht om aangesloten te zijn bij het ClaudicatioNet. Sinds januari 2018 is Fysiotherapie NieuwSande hierbij aangesloten.

ClaudicatioNet is een geïntegreerd zorgnetwerk dat patiënten, oefen- en fysiotherapeuten, huisartsen en vaatchirurgen met elkaar in contact brengt. ClaudicatioNet streeft naar transparante en hoogwaardige zorg voor alle patiënten met perifeer arterieel vaatlijden in Nederland.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Eddy Sprinkhuizen, tel: 0113-655008 of 06-37308494.

Contact

info@nieuwsande.nl
Ovezande   0113-655 008
Nieuwdorp 0113-671 545
Borssele      0113-655 008